Wykonanie
Dzisiaj krótko i kolorowo –
granat w towarzystwie warzyw. Na zdrowie!:)Składniki (2 porcje):
Sałatkapestki z ½
granatu½
ogórka *kilka
pomidorków koktajlowych *garść
rukoli [myślę, że inne rodzaje
sałaty (
roszponka, karbowana) też świetnie będą pasować]100 g
fetySos1 łyżka
oleju (ja użyłam lnianego, dobrze się sprawdził)½ łyżeczki
musztardy1 łyżka
soku z cytryny2 łyżki soku z
granatupieprzWykonanie:
Ogórka kroimy w kostkę/plasterki - jak nam wygodniej,
pomidorki kroimy w ćwiartki,
fetę w kostkę. Wszystkie składniki układamy warstwowo (na dnie najlepiej ułożyć
sałatę, dalej wedle uznania). Robimy dressing –
musztardę mieszamy dokładnie z
sokiem z cytryny, dodajemy resztę składników.
Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.*
Pomidor z ogórkiem? Łączyć czy nie łączyć?Ludzie boją się połączenia
pomidora z
ogórkiem. To prawda, że taka kombinacja jest niekorzystna, ale tylko z tego powodu, że
ogórek zawiera enzym niszczący witaminę C. W żadnym wypadku nie rozchorujemy się od zjedzenia
ogórka i
pomidora w tej samej potrawie. Niełączenie
pomidorka z
ogórkiem ma więc rację bytu tylko wtedy, kiedy w naszym jadłospisie występuje mało źródeł witaminy C.