ßßß
Wczoraj po powrocie z uczelni postanowiłam zrobić coś szybkiego i dobrego na obiad. W lodówce miałam szpinak i awokado, a w szafce makaron. Tak narodziło się zielone tagliatelle – danie tak proste, że nie da się go zepsuć (może dlatego tak lubię proste potrawy:)).Składniki na 1 porcję:makaron tagliatelle 60 g – mniej więcej 2 „zawijasy” (oczywiście możecie użyć każdego innego makaronu, panuje dowolność)1/3 awokadogarść szpinakujogurt naturalny typu greckiego– 2 łyżkiłosoś wędzony – około 20 g, kilka małych kawałeczków dla smakupapryczka chili – dosłownie odrobina, chyba że ktoś lubi naprawdę ostre potrawyMakaron gotujemy al dente w dużej ilości soli (około 7-10 minut we wrzątku). Umyte awokado, liście szpinaku, papryczkę i jogurt blendujemy. Dosłownie chwilkę podgrzewamy na patelni/w rondlu, możemy wymieszać od razu z ugotowanym makaronem. Wykładamy na talerz, dorzucamy łososia. Mniam!