ßßß Cookit - przepis na Ser mascarpone

Ser mascarpone

nazwa

Wykonanie

Kremowy, delikatny i z miękką konsystencją. Produkowany prawdopodobnie w XVI wieku we Włoszech. Jest używany do wielu włoskich deserów, sosów czy kremów. Wysoka smarowność pozwala by ser wykorzystywać zamiast masła i wtedy stanowi świetne połączenie z pieczywem.
Składniki:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 7 łyżeczek soku z cytryny
- chusta serwowarska
- sznurek
- termometr kuchenny
Przygotowanie:
Śmietankę wlewamy do garnka. Podgrzewamy do temperatury 90 stopni cały czas mieszając by śmietanka nie przypaliła się oraz by nie wytworzył się kożuch. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Zostawiamy na małym ogniu na 10 minut. Zestawiamy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 20 minut. W tym czasie wytworzy się więcej grudek sera. Po tym czasie przelewamy do chusty serowarskiej, zawiązujemy mocno sznurkiem i podwieszamy nad miską, by odciekła serwatka.
Następnie przekładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 24h.
Źródło:http://harmoniasmaku9.blogspot.com/2013/03/ser-mascarpone-kremowy-delikatny-i-z.html