Wykonanie
Miałem nie jeść
słodyczy, ale ciężko tak wytrzymać bez takich dobrych rzeczy. Jak tylko patrzyłem jak inni zajadają się czekoladowymi batonikami czy innymi smakołykami od razu zaczęła mi "ślinka cieknąć":). Aż postanowiłem po prawie 3 tygodniach zrobić coś pysznego. Kiedyś już je robiłem, ale wyszły takie nie do zjedzenia. Dziś jest inaczej i o wiele lepiej. Moje
trufle wyszły wyśmienite. Zachęcam was do zrobienia ich, tym bardziej, że są łatwe w przygotowaniu a efekt jest nie do opisania
Składniki:- 230 gr kruchych
ciasteczek lub
herbatników- 5 łyżek
serka mascarpone- pół łyżeczki
cukru wanilinowego- 1
mleczna czekolada roztopiona w kąpieli
wodnej- 2
gorzkie czekolady- 2 łyżeczki
olejuPrzygotowanie:
Ciasteczka kruszymy, można rękoma, w malakserze lub w inny sposób jaki znamy. Pokruszone wrzucamy do miski. Dodajmy
ser mascarpone,
cukier wanilinowy oraz roztopiona
czekoladę. Całość mieszamy łyżką lub mikserem. Tak przygotowaną masę wykładamy na blat i ugniatamy w celu pomieszania wszystkich składników ze sobą. Następnie wkładamy do lodówki na 15 minut.W osobnej misce rozpuszczamy dwie
gorzkie czekolady w kąpieli
wodnej. Przelewamy do szklanki i wlewamy 2 łyżeczki
oleju.Masę
czekoladową wyciągamy z lodówki. Formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego, wkładamy je do roztopionej
czekolady (najlepiej zrobić to widelcem) i nakładamy na talerz wyłożony pergaminem. Gdy
czekolada jeszcze nie zastygła można udekorować zrobione
trufle. Tak zrobione
trufle wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie wyjmujemy i wkładamy do papilotekSmacznego:)