ßßß Cookit - przepis na Sorbert porzeczkowy

Sorbert porzeczkowy

nazwa

Wykonanie

Przez ostatnie tygodnie czerwca nie miałam praktycznie na nic czasu bo przez cały ten okres starałam się jeszcze o końcowe oceny. Ale w końcu od kilku dni mam WAKACJE! W piątek gdy wróciłam do domu i zrobiłam rundkę po ogródku moją uwagę przykuły czerwoniutkie porzeczki. Zrobiłam z ich dodatkiem ciasto jogurtowe z bezą, na które przepis podam w innym poście. Na drugi dzień owe ciasto powtórzyłam, natomiat wczoraj postanowiłam zrobić z nich kwaśno - słodki sorbert.
Składniki na sorbert porzeczkowy:
- 3 szklanki czerwonych porzeczek
- szklanka cukru
- szklanka wody
- 4 łyżki kremówki
Sposób przygotowania sorbertu porzeczkowego - ok. 5 porcji :
Do garnka wlewamy wodę z cukrem. Całość gotujemy do czasu gdy cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy porzeczki bez szypułek. Gotujemy przez ok. 5 minut. Odstawiamy na chwile do ostygnięcia.
Po tym czasie blenudujemy całość i przez sitko przecieramy powstałą masę ( usuwamy skórkę i pestki).
Z tak przetartej masy powstaje porzeczkowy sok. Kilka łyżek soku wlewamy do kubka i mieszamy z kremówką. Dodajemy do całości soku i mieszamy.
Następnie przelewamy całość do plastkiowego pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Po dwóch godzinach wyciągamy i mieszamy. Powtarzamy tą czynność po kolejnych dwóch godzinach.
Gotowy jest gdy całkowicie się zamrozi.
Smacznego :))
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2013/06/sorbert-porzeczkowy.html