ßßß Cookit - przepis na Czarna porzeczka w cukrze na przeziębienie

Czarna porzeczka w cukrze na przeziębienie

nazwa

Składniki

Wykonanie

To chyba już moje ostatnie przetwory z czarnej porzeczki... Tym razem porzeczka jako lek na przeziębienie, gorączkę czy żołądek. Jak wiadomo czarne porzeczki to źródło wielu cennych witamin, przede wszystkim witaminy C, rutyny (witaminy P), witamin z grupy B, prowitaminy A, biotyny i kwasu foliowego oraz wielu soli mineralnych, w tym potasu, żelaza, wapnia, magnezu oraz rzadkich mikroelementów, takich jak mangan, bor i jod. Czarna porzeczka ma zbawienny wpływ na wiele dolegliwości, o których można poczytać tutaj (klik). Po prostu samo zdrowie! Przepis znalazłam na blogu Kuchnia na 5 .
Składniki:
1 kg czarnych porzeczek
cukier (3-4 łyżki na każdy 300ml słoik)
woda
Sposób przygotowania:
1. Umyte czarne porzeczki układamy w słoikach i dodajemy cukier (najpierw uzupełniamy słoik do połowy, dodajemy 3-4 łyżki cukru, ponownie dopełniamy słoik porzeczkami).
2. Dodatkowo do każdego słoika wlewamy odrobinkę wody (20ml).
3. Słoiki zakręcamy, pasteryzujemy 20 minut.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/07/czarna-porzeczka-w-cukrze-na.html