Wykonanie
3 samotne
cukinie kłuły mnie w oczy od paru dni. Stwierdziłam, że muszę się nad nimi zlitować. Poszperałam w necie czego jeszcze z tego zacnego warzywa nie próbowałam i wpadło mi w oczy
briami.U mnie:3 małe
cukinie, pokrojone w dość cienkie plastryok. 10
ziemniaków (objętościowo tyle co
cukini), również pokrojone w cienkie plastrykilka łyżek
olejusól,
pieprz,
ziołafetaPiekarnik rozgrzałam do 220 stopni. Do brytfanki wrzuciłam wszystkie składniki oprócz
fety i wymieszałam. Podczas pieczenia nie należy potrawy za często mieszać, żeby nie utworzyła się breja.Po godzinie na wierzch pokruszyłam
fetę. Zapiekłam jeszcze ok 15 minut.
Pieczona
cukinia ma słodki smak
miodu, rozpływa się w ustach, natomiast
ziemniaki nabrały aromatu jak z ogniska, zrobiły się chrupkie. Całość dopełnia słona przypieczona
feta. Niebo w gębie po prostu.:)