Wykonanie
Soczysta, aromatyczna, z chrupiącą skórką.Idealna na świąteczny stół, czy codzienny obiadSkładniki:świeża
kaczkabutelka po
piwie5 ząbków
czosnku1
limonka ( sok i otarta skórka )
sól,
pieprz,
papryka czerwona, słodka mielonapół pęczka
natki pietruszkiPrzygotowanie:Oczyszczoną i osuszoną
kaczkę nacieramy
przyprawami z zewnątrz i w środku, tj.
czosnkiem przeciśniętym przez praskę,
solą,
pieprzem,
sokiem i skórką z
limonki.Przyprawioną
kaczkę wkładamy do lodówki na conajmniej 12 godzin.
Kaczkę nasadzamy na umytą, czystą butelkę po
piwie ( można do środka butelki wlać trochę
wody. Dzięki parującej wodzie
kaczka będzie bardziej soczysta ).
Kaczkę na butelce wkładamy do zimnego piekarnika ( pod
kaczkę z butelką dobrze postawić jakieś naczynie, do którego będzie kapał tłuszcz ) i dopiero po włożeniu
mięsa, włączamy piekarnik na 160 stopni i pieczemy
kaczkę przez 2 godziny.Pomysł na
kaczkę upieczoną w ten sposób, zaczerpnięty z
kurczaka pieczonego na butelceJeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikom