ßßß Cookit - przepis na Kaczka pieczona na butelce

Kaczka pieczona na butelce

nazwa

Wykonanie

Soczysta, aromatyczna, z chrupiącą skórką.
Idealna na świąteczny stół, czy codzienny obiad
Składniki:
świeża kaczka
butelka po piwie
5 ząbków czosnku
1 limonka ( sok i otarta skórka )
sól, pieprz, papryka czerwona, słodka mielona
pół pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:
Oczyszczoną i osuszoną kaczkę nacieramy przyprawami z zewnątrz i w środku, tj. czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, sokiem i skórką z limonki.
Przyprawioną kaczkę wkładamy do lodówki na conajmniej 12 godzin.
Kaczkę nasadzamy na umytą, czystą butelkę po piwie ( można do środka butelki wlać trochę wody. Dzięki parującej wodzie kaczka będzie bardziej soczysta ).
Kaczkę na butelce wkładamy do zimnego piekarnika ( pod kaczkę z butelką dobrze postawić jakieś naczynie, do którego będzie kapał tłuszcz ) i dopiero po włożeniu mięsa, włączamy piekarnik na 160 stopni i pieczemy kaczkę przez 2 godziny.
Pomysł na kaczkę upieczoną w ten sposób, zaczerpnięty z kurczaka pieczonego na butelce
Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5
Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikom
Źródło:http://www.usmazona.pl/kaczka-pieczona-na-butelce