Wykonanie
            
Składniki:400 g 
szparagów1 
cebula dymka1 łyżka 
oleju500 ml 
bulionusól, 
pieprzpłatki migdałów do posypania
Dymkę posiekać i podsmażyć na łyżce 
oleju. 
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce (
szparagi same wiedzą, gdzie mają się złamać), pokroić na małe kawałki i dodać do 
cebuli. Zalać 
bulionem i gotować ok. 10 minut, zmiksować i doprawić do smaku. Posypać 
płatkami migdałów (można je najpierw podprażyć)Nie stosuję zostawiania główek 
szparagów i dekorowania nimi zupy, bo nic na to nie poradzę, że 
szparagi mi się - za przeproszeniem - kojarzą (choć te zielone mniej...) i jednak preferuję zmiksować je w całości :DKoszt (2-3 porcje): ok. 6 złOrganizator: miszmasz