ßßß
Składniki:25 g wody (w trakcie gotowania dolałam trochę więcej)100 g cukru300 g wrzątku500 g cukru4 łyżki soku z cytryny100 cukru gotować w 25 g wody na średnim ogniu, aż cukier się skarmelizuje i nabierze złotego koloru (mi cała woda odparowała a cukier się zbrylił, więc dolałam trochę więcej wody, na oko). Po tym czasie zdjąć garnek z palnika, dodać wrzątek, pozostały cukier i sok z cytryny. Reakcja rzeczywiście jest prawie wybuchowa, a mieszanina ma bardzo wysoką temperaturę, więc należy być bardzo ostrożnym! Całość wymieszać i gotować na bardzo małym ogniu, aż syrop nabierze pięknego ciemnego koloru i nieco zgęstnieje. Trzeba pamiętać, że po wystygnięciu będzie o wiele gęstszy, jeśli nie odpowiada nam jego konsystencja, wystarczy dodać gorącej wody lub cukru i ponownie zagotować. Wystudzony syrop przelać do słoika lub butelki i przechowywać w temperaturze pokojowej. Mój syrop wyszedł o konsystencji gęstego, płynnego miodu.Koszt: niecałe 3 zł za pół litra syropu. Cena syropu znaleziona w necie to ok. 16 zł za niecałe 700 g.