ßßß Cookit - przepis na Złoty syrop (Golden syrup)

Złoty syrop (Golden syrup)

nazwa

Wykonanie

Dziś przedstawiam słynny syrop, aby móc zamieścić kilka przepisów z jego użciem.
Robię go już kolejny raz..bardzo przydatny nie tylko do słodkich wypieków;)
Przepis z tej strony.
Składniki:
200 g cukru
50 g wody
W większym garnuszku zagotować cukier z wodą, na średniej mocy. Gotować do momentu, aż cukier się skarmelizuje i całość będzie rzadka i będzie miała piękny ciemnozłoty kolor (nie przypalić - nada to gorzkiego posmaku). Zdjąć z palnika.
Ponadto:
1 kg cukru
600 g wrzącej wody
2 łyżki soku z cytryny (można dać więcej)
Ostrożnie do gorącej mieszaniny dodać wrzącą wodę (reakcja będzie prawie wybuchowa - należy być bardzo ostrożnym!). Wsypać cukier i dodać soku z cytryny.
Wymieszać, zagotować i gotować na minimalnym ogniu przez 45 minut (najlepiej nie mieszając w ogóle), aż syrop trochę zgęstnieje. Gorący syrop będzie jednak rzadszy, po wystudzeniu zgęstnieje. Jeśli mimo wszystko po wystudzeniu nie będzie wystarczająco gęsty, wystarczy go jeszcze raz przelać do garnuszka i pogotować. Jeśli będzie zbyt gęsty wystarczy dodać goracej wody i wymieszać.
Wystudzić, przelać do słoiczków. Przechowywać w szafce w temperaturze pokojowej. Z przepisu otrzymacie około 1 litra golden syrupu.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2012/09/zoty-syrop-golden-syrup.html