Wykonanie
Upał nie do zniesienia, trzeba się ratować domowymi, orzeźwiającymi
lodami.Prawdziwa
mięta, prawdziwe wiejskie
jajka- PYCHA!Sklepowe z zielonymi barwnikami się chowają!Co trzeba?70 listków świeżej
mięty500 ml
śmietany 30%7 łyżek
mleka6
żółtek2-3 łyżki
cukru pudruokoło 60 g
gorzkiej czekoladyCo i jak?
Miętę i
mleko wrzucić do miksera, zmiksować, aż
mięta będzie porządnie poszatkowana.
Żółtka ubić z
cukrem pudrem. Dolewać stopniowo
śmietanę i zmiksowaną
miętę z
mlekiem.Całość przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu. W żadnym razie nie dopuścić do zagotowania.Kiedy masa zgęstnieje, przełożyć ją do pojemnika, w którym zamierzamy mrozić
lody.Gdy masa ostygnie zetrzeć
czekoladę i całość wymieszać.Siup do zamrażarki na dobę i gotowe!Smacznego!