ßßß
Uwielbiam śledzie w pomidorowej zalewie - mają wyrazisty słodko-kwaśny smak.Składniki:600 g filetów śledziowych3 łyżki cukru2 łyżki miodu120 ml oleju50 ml octu winnego100 ml koncentratu pomidorowego2 pomidory2 cebule1 duży ząbek czosnku1 duży liść laurowy4 ziarenka ziela angielskiego1 łyżeczka nasion gorczycy (opcjonalnie)pieprz do smakumleko do namoczenia śledziŚledzie namoczyć w mleku - ok 2 godz. Wypłukać pod bieżącą wodą.Cebulę i czosnek pokroić w plastry i podsmażyć na oleju, Dodać cukier, miód, karmelizować (nie mieszać).Dodać ocet winny, koncentrat pomidorowy, drobno pokrojone pomidory, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, gorczycę. Dusić na wolnym ogniu ok. 15 min. Wystudzić.Na dno słoika wyłożyć trochę zalewy pomidorowej, włożyć płaty śledziowe i resztę zalewy. Lekko wymieszać, tak aby wszystkie płaty śledziowe były obtoczone w zalewie.Pozostawić w lodówce na 2-3 dni, dla przejścia smaków i aromatów.Smacznego :)