Wykonanie
Muffiny upieczone wg tego przepisu są chrupiące na zewnątrz, puszyste i wilgotne w środku. I jeszcze jeden duży plus tych babeczek - nie są zbyt słodkie ;)
Składniki suche:300 g
mąki pszennej100-150 g
groszku czekoladowego lub
czekolady (
mlecznej, gorzkiej lub białej)3 łyżki
kakao1 szklanka drobnego
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżka
cukru waniliowegoSkładniki płynne:150 g
masła3/4 szklanki
mleka*2 duże
jajka ekoWarto
mieć papierowe papilotki do muffinek, ułatwią pieczenie babeczek.Ciasta wystarczy do upieczenia 12 muffinów.*1 szklanka = 250 mlPrzygotowanie:
Mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i
kakao, przesiać przez sito do miski, aby składniki dokładnie się zmieszały.Do suchych składników dodać
cukier,
cukier waniliowy i
groszek czekoladowy. Jeśli używasz
czekolady w formie tabliczki, trzeba ją pokroić na malutkie kawałki.
Masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia.Do drugiej miski wlać
mleko, dodać
jajka i schłodzone
masło - dokładnie wymieszać.Do miski z suchymi składnikami dodać płynne składniki, zmieszać ale dosłownie chwilę.Ciasto trzeba mieszać drewnianą łyżką, kilka chwil. Może może być grudkowate, byle nie zawierało dużych grud z
mąki. Jeśli będziesz mieszać ciasto zbyt długo, to zakalec gwarantowany;)Ciasto przełożyć do foremek na babeczki, mogą być wyłożone papierowymi papilotkami lub wysmarowane
masłem i posypane
bułką tartą.Rozgrzać piekarnik do 190 stopni, muffinki piec ok. 20 minut.Smacznego