ßßß Cookit - przepis na Śledzie w miodzie

Śledzie w miodzie

nazwa

Wykonanie

Ta sałatka śledziowa cieszy się powodzeniem na wszystkich imprezach. Ma wyrazisty słodko-kwaśny smak.
Składniki:
1 kg śledzi (lekko solonych)
4-5 cebuli (duże)
1/2 szklanki oleju
1/4 szklanki octu spirytusowego
2-3 łyżki miodu
duży koncentrat pomidorowy (ok. 280 g)
2 łyżeczki cynamonu
ok. 4 goździków (utartych na proszek)
2-3 kieliszki żubrówki
sól, pieprz, papryka czerwona do smaku
Przygotowanie:
Cebule pokroić w grubą kostkę i podsmażyć do miękkości na oleju.
Do cebuli dodać ocet i smażyć 3 minuty na wolnym ogniu.
Dodać koncentrat pomidorowy, cynamon i goździki i smażyć kolejne 3 minuty. Przed dodaniem miodu trzeba przestudzić masę cebulową, aby była ciepła, ale nie gorąca.
Masę doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i dodać żubrówkę.
Schłodzić masę, przed dodaniem do śledzi - musi być zimna.
Śledzie pokroić na plastry (2 cm), ułożyć w naczyniu warstwę śledzi, posmarować masą cebulową, ułożyć tak samo kolejne warstwy.
Wstawić do lodówki na minimum 1 dzień.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2013/12/sledzie-w-miodzie.html