ßßß Cookit - przepis na Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem

Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem

nazwa

Wykonanie

Śledzie z cebulą mają stałą miejscówkę w mojej lodówce, świeżą porcję robię co najmniej raz w tygodniu. Modyfikowałam ten przepis różnymi dodatkami, ostatecznie zdecydowałam się na klasykę. Tak już zostało i tak jest najsmaczniej.
Składniki:
4 duże płaty solonego śledzia
2 średnie czerwone cebule
kilka listków laurowych
czerwony pieprz
ocet jabłkowy
olej słonecznikowy
Przygotowanie:
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie (max moczyć ½ godz.). Można nie moczyć śledzi, jeśli nie są bardzo słone.
Osuszyć na sicie, pokroić w plastry o szerokości 4 cm.
Obraną cebulę pokroić w bardzo cienkie piórka.
Warstwę śledzia układać (w wyparzonym) słoiku, następnie skropić śledzia 1 łyżeczką octu jabłkowego. Nałożyć warstwę cebuli, posypać ją czerwonym rozdrobnionym pieprzem, dodać liść laurowy. Kontynuować naprzemienne układanie do wyczerpania składników.
Śledzie zalać olejem słonecznikowym, aby je zakrył. Wstawić do lodówki, żeby smaki się zmieszały. Po dobie będą gotowe do jedzenia.
Smacznego
Przepis dodany do akcji:
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2013/11/sledz-z-cebula-i-czerwonym-pieprzem.html