ßßß

Składniki:4 duże płaty solonego śledzia2 średnie czerwone cebulekilka listków laurowychczerwony pieprzocet jabłkowyolej słonecznikowyPrzygotowanie:Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie (max moczyć ½ godz.). Można nie moczyć śledzi, jeśli nie są bardzo słone.Osuszyć na sicie, pokroić w plastry o szerokości 4 cm.Obraną cebulę pokroić w bardzo cienkie piórka.Warstwę śledzia układać (w wyparzonym) słoiku, następnie skropić śledzia 1 łyżeczką octu jabłkowego. Nałożyć warstwę cebuli, posypać ją czerwonym rozdrobnionym pieprzem, dodać liść laurowy. Kontynuować naprzemienne układanie do wyczerpania składników.Śledzie zalać olejem słonecznikowym, aby je zakrył. Wstawić do lodówki, żeby smaki się zmieszały. Po dobie będą gotowe do jedzenia.SmacznegoPrzepis dodany do akcji: