Wykonanie
Śledzie z
cebulą mają stałą miejscówkę w mojej lodówce, świeżą porcję robię co najmniej raz w tygodniu. Modyfikowałam ten przepis różnymi dodatkami, ostatecznie zdecydowałam się na klasykę. Tak już zostało i tak jest najsmaczniej.
Składniki:4 duże płaty
solonego śledzia2 średnie
czerwone cebulekilka listków laurowych
czerwony pieprzocet jabłkowyolej słonecznikowyPrzygotowanie:
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie (max moczyć ½ godz.). Można nie moczyć
śledzi, jeśli nie są bardzo słone.Osuszyć na sicie, pokroić w plastry o szerokości 4 cm.Obraną
cebulę pokroić w bardzo cienkie piórka.Warstwę
śledzia układać (w wyparzonym) słoiku, następnie skropić
śledzia 1 łyżeczką
octu jabłkowego. Nałożyć warstwę
cebuli, posypać ją czerwonym rozdrobnionym
pieprzem, dodać
liść laurowy. Kontynuować naprzemienne układanie do wyczerpania składników.
Śledzie zalać
olejem słonecznikowym, aby je zakrył. Wstawić do lodówki, żeby smaki się zmieszały. Po dobie będą gotowe do jedzenia.SmacznegoPrzepis dodany do akcji: