Wykonanie
Wątróbka przygotowana w ten sposób jest bardzo delikatna, idealnie wysmażona. Trzeba trzymać się tylko jednej zasady, aby smażyć ja na wysokim ogniu dosłownie kilka minut. Smakuje zarówno jako danie obiadowe np.z
ziemniakami i surówką, lub jako kolacja podana z pajdą świeżego
chleba.Składniki-
wątróbka z
indyka 60 dkg.- duża
cebula-
olej- domowa
wegeta-
sos sojowyWykonanie
Wątróbkę dokładnie obieram z żyłek i innych niedoskonałości, płukam w zimnej wodzie, osuszam.Kroję na mniejsze podłużne kawałki.
Cebulę kroję w półplasterki.Na patelni rozgrzewam niewielka ilość
oleju. Zmniejszam gaz i delikatnie podsmażam
cebulkę, aby była miękka, ale nie zbrązowiała. Następnie podwyższam gaz na pełny ogień, dodaję
wątróbkę.( uwaga pryska ) Smażę wszystko dosłownie 4-5 minut, mieszając. Aż
wątróbka straci różowy kolor a tłuszcz na którym się smaży będzie przejrzysty. Patelnie ściągam z ognia i dopiero wtedy danie doprawiam
wegetą i kropię
sosem sojowym. Mieszam i wykładam na talerze.Podaje oczywiście na ciepło :) Smacznego :)