Wykonanie
Jest to koktajl niezwykle orzeźwiający wywodzący się z Paryża, w którym powstał w roku 1925. Jego nazwa odnosi się do kwiatu mimoza o intensywnie
zółtej barwie. W latach dwudziestych we Francji była
moda na nazywanie wszelkich
zółtych ubrań, tapet bądź też mebli "mimoza", stąd nazwa koktajlu.W odróżnieniu od Buck's Fizza, który powstał cztery lata wcześniej w Londynie z myślą o lunchu (który był bardzo dobrym pretekstem, aby umilić sobie posiłek), Mimosa składa się z połowy
szampana i połowy soku z
pomarańczy, kiedy Buck's Fizz składa się jedynie z jednej trzeciej
szampana i dwóch trzecich soku z
pomarańczy.Zapraszam do degustacji.Składniki:500 ml
szampana wytrawnego500 ml świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy (4-5
pomarańczy)1 garść kostek
loduWykonanie:Do shakera przelać sok z
pomarańczy,
szampana oraz garść zmiksowanych blenderem kostek
lodu. Wstrząsnąć raz w miarę lekko i przelać do szampanek.
Santé !