ßßß Cookit - przepis na Figi w czerwonym winie

Figi w czerwonym winie

nazwa

Wykonanie

Deser ze świeżych fig, duszonych w czerwonym wytrawnym winie i korzennych przyprawach.
Składniki:
6 szt. fig
500 ml wina czerwonego wytrawnego (odpowiednie będzie Bordeaux)
1-2 łyżki miodu
laska cynamonu (albo pol łyżeczki w proszku)
8 goździków
2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 cytryna (albo pomarańcza)
mały kawałek świeżego imbiru (albo pól łyżeczki w proszku)
Wykonanie:
Zagotować wino razem z wszystkimi przyprawami, zetrzeć do niego skórkę z cytryny uprzednio sparzoną, dodać dwa plastry cytryny oraz imbir pokrojony w cienkie plasterki. Umyte figi z obciętymi końcówkami włożyć do wrzącego wina i gotować około 15 minut. Podawać po upływie 24 godzin w towarzystwie lodów waniliowych.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2013/09/figi-w-czerwonym-winie.html