Wykonanie
Będę nieskromna i
powiem, że z tego ciacha jestem baaardzo dumna. Jest przepyszne (uprzedzam, że na jednym kawałku nie poprzestaniesz), poza tym bardzo łatwe do zrobienia, no i nie trzeba go piec :)Na pewno każdy zna najprostszy letni deser, czyli połączenie
truskawek ze
śmietaną, w dzieciństwie zajadałam się nim niemalże codziennie. To była inspiracja do powstania tego ciasta. Do
truskawek ze
śmietaną dodałam
rabarbar, z tego ugotowałam
budyń i wyszło przepyszne, orzeźwiające nadzienie, które idealnie współgra z
herbatnikową otoczką. Polecam!
Składniki:Warstwa
ciasteczkowa:
300 g
herbatników120 g roztopionego
masła100 g
białej czekolady300 g
rabarbaru (poza sezonem można zamienić na
truskawki)7 łyżek
cukru50 ml
wody300 g
truskawek180 g kwaśnej
śmietany2,5
torebki budyniu
śmietankowego bez
cukru (1 torebka = 35g)Ganasz
czekoladowy:50 g
gorzkiej czekolady2 łyżki kwaśnej
śmietanyPrzygotowanie:1. W kąpieli
wodnej rozpuścić
białą czekoladę. Jedną paczkę
herbatników (100 g, czyli 10 szt.) odłożyć. Pozostałe rozdrobnić w malakserze (lub blenderze), dodać roztopione
masło i
czekoladę, miksować do połączenia składników.2. Formę ćwibakówkę o wymiarach 30x10 cm wyłożyć folią spożywczą i wylepić masą
ciasteczkową. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy budyniowej.
3.
Budyń rabarbarowo-
truskawkowy:
rabarbar pokroić na 2 cm kawałki, przełożyć do rondla, zasypać
cukrem, dodać
wodę i dusić do miękkości. Zdjąć rondel z ognia, dodać
truskawki i
śmietanę, całość zblendować(płyn powinien być gęsty - o konsystencji przecieru). Na tym etapie proponuję spróbować czy płyn jest wystarczająco słodki, ewentualnie dosłodzić wg swoich upodobań. Odlać ok. 150 ml płynu, dodać do niego proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Resztę płynu zagotować. Do gotującego się płynu wlać rozpuszczony
budyń i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy zgęstnieje, od razu przelać do formy wyłożonej masą
ciasteczkową.
Na wierzchu ułożyć odłożone wcześniej
herbatniki i lekko je docisnąć.
4. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc.5. Gotowe ciasto wyjąć z lodówki, formę przykryć talerzem, na którym będzie serwowane ciasto i obrócić. Delikatnie zdjąć formę i folię.6. Ganasz
czekoladowy:
Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miski, zalać
śmietaną. W kąpieli
wodnej podgrzać
czekoladę i
śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Masę przełożyć do jednorazowego worka cukierniczego, odciąć końcówkę i udekorować ciasto.