ßßß
Składniki:
350 g czarnych markiz, np. oreo120 g roztopionego masła200 g czekolady (u mnie 100 g deserowej i 100 g gorzkiej)360 g kwaśnej śmietany 12% (można zamienić na kremówkę)10 truskawek (umytych i odszypułkowanych)szczypta różowej soli himalajskiejPrzygotowanie:1. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać roztopione masło i miksować do połączenia składników.2. Formę do tarty o wymiarach 12x36 cm wysmarować masłem, dno i boki wylepić masą ciasteczkową. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy czekoladowej.3. Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miski, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa.4. Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód, w masę powtykać truskawki. Tartę wstawić na min. 2 godziny do lodówki. Przed podaniem wierzch tarty oprószyć solą himalajską.Źródło/ Inspiracja: Home Cooking Adventure