ßßß Cookit - przepis na Ciasto ZEBRA

Ciasto ZEBRA

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy przepis przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i coś mi się wydaje, że nie tylko moje, bo kto nie rozpoczynał swojej przygody z wypiekami właśnie od tego fikuśnego ciacha? :) Zapraszam na kawałek zebry (lub tygryska - jak kto woli ;)).
Składniki (na tortownicę o śr. 25 cm):
5 jajek
1 szklanka cukru
2,5 szklanki mąki + 2 łyżki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka oleju
1 szklanka wody mineralnej (może być gazowana)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a potem kolejno żółtka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodawać kolejno olej, wodę i ekstrakt waniliowy, wymieszać do połączenia składników.
Ciasto podzielić na dwie równe części - do jednej dodać 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki, wymieszać.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Na środek tortownicy wylewać na przemian po 3 łyżki ciasta ciemnego i jasnego - aż do zużycia całego ciasta.
Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C przez ok. 50-55 minut (do momentu suchego patyczka).
Źródło:http://www.cookierenka.com/2015/03/ciasto-zebra.html