ßßß
Składniki (na tortownicę o śr. 25 cm):5 jajek1 szklanka cukru2,5 szklanki mąki + 2 łyżki2 łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej1 szklanka oleju1 szklanka wody mineralnej (może być gazowana)1 łyżeczka ekstraktu waniliowego2 łyżki kakaoPrzygotowanie:Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a potem kolejno żółtka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodawać kolejno olej, wodę i ekstrakt waniliowy, wymieszać do połączenia składników.Ciasto podzielić na dwie równe części - do jednej dodać 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki, wymieszać.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Na środek tortownicy wylewać na przemian po 3 łyżki ciasta ciemnego i jasnego - aż do zużycia całego ciasta.
Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C przez ok. 50-55 minut (do momentu suchego patyczka).