Wykonanie
Kolejny przepis na proste ciasto, które zawsze się udaje. Kiedyś piekłam je bardzo często w prodiżu. Skąd ta nazwa? Nie mam pojęcia, funkcjonuje od wielu lat w mojej rodzinie. Domyślam się, że to konkurencja dla Babek:)Na zdjęciach prezentuję bardziej urozmaiconą wersję, bo ciasto przełożyłam masą, którą stosuję do karpatki. Ale bez masy też jest smaczne.
Składniki na ciasto:3 szklanki
mąki1 szklanka
cukrupół kostki
margaryny (rozpuszczonej)1
jajko1 szklanka
mlekapół słoika
dżemu niskosłodzonego (użyłam
wiśniowego, ale może być dowolny)1 łyżeczka
sody oczyszczonejewentualnie 1 czubata łyżka
kakaoMasa karpatkowa:2 szklanki
mlekapół szklanki
cukru3 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennej1 kostka
masła1
cukier waniliowy (16 g)1
żółtkoPrzygotowanie:Ciasto:Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, ciasto wylać na przygotowaną wcześniej formę (użyłam dużej tortownicy o średnicy 28 cm, ale lepsza będzie mniejsza np. 24 cm, wtedy ciasto będzie wyższe), piec ok. 40 min. (do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni (termoobieg - nie nagrzewałam wcześniej piekarnika) lub 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto odstawić do wystygnięcia.Masa karpatkowa:Z
mąki i
mleka ugotować
budyń - 1,5 szklanki
mleka zagotować, a w pozostałej połowie wymieszać
mąkę. Gdy
mleko się zagotuje wlać
mleko z
mąką, energicznie mieszać, aby nie powstały grudki.
Budyń odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć z
cukrem i
żółtkiem. Dodać do
masła wystudzony
budyń, całość dokładnie utrzeć.Tak przygotowaną masą przełożyć ciasto, można posmarować też wierzch ciasta i obsypać je kolorową posypką (zużyłam 120 g posypki). Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.Zdjęcia prezentują ciasto PRZED SCHŁODZENIEM, dlatego masa jest trochę płynna.