ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Powoli zabieram się za świąteczne pieczenie i świąteczne porządki. Chociaż wczoraj wypucowana kuchnia, dzisiaj przypomina ofiarę huraganu i bomby w jednym... Gotowanie obiadu plus robienie pierniczków z moim trzyletnim dzieckiem zawsze przynosi w efekcie jeden wielki bałagan. Ale to nic, ważne, że była frajda i są pierniczki!
Przepis znaleziony na Kotlet.tv, pierniczki, żeby zrobiły się miękkie, powinny leżakować w zamkniętym słoiku lub puszce przez 7-12 dni.
Potrzebujemy:
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki miodu
1 łyżkę masła
1 jajko
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
1 łyżkę przyprawy korzennej do piernika
6 łyżek wody (lub mniej, jeśli nasz miód jest płynny)
1 łyżkę kakao jeśli chcemy, żeby były ciemne
kolorowe landrynki
Wszystkie składniki (oprócz landrynek i wody) łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Na koniec wyrabiania dodajemy wodę na oko, ciasto powinno być lepkie, ale nie za bardzo, bo będzie ciężko rozwałkować.
Rozwałkujemy najlepiej kładąc na jednym papierze do pieczenia i przykrywając drugim, dzięki czemu nie przyklei nam się do wałka.
Po rozwałkowaniu wycinamy kształty za pomocą foremek, w każdym pierniczku wycinamy w środku okienko w kształcie kółka lub gwiazdki.
Za pomocą wałka lub młotka do mięsa tłuczemy landrynki. Układamy do każdego okienka.
Pieczemy pierniki na papierze do pieczenia lub aluminiowej folii w 180 stopniach przez 12-15 minut.
Odklejamy z papieru najlepiej po ostudzeniu (moje odchodziły bez problemu).
Smacznego:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2014/12/pierniczki-z-okienkiem-witrazykiem.html