ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Przy okazji robienia tortu o którym mowa w poprzednim wpisie, miałam okazję przypomnieć sobie prosty przepis na pyszny krem maślany. Moja Mama ten krem robi odkąd pamiętam, jest niesamowicie kaloryczny, ale idealnie nadaje się do przystrajania tortów oraz jako "klej" pod masę cukrową lub masę z pianek marshmallows.
Wybaczcie mi to zdjęcie - było robione na szybko i niewiele na nim widać - tu akurat tort jest posmarowany kremem, na to zostanie nałożony lukier plastyczny z pianek jojo.
Do kremu potrzebujemy:
1 jajko
1 szklankę cukru
2 łyżki cukru waniliowego
aromat rumowy
1 kostkę masła
Masło w temperaturze pokojowej miksujemy aż zrobi się puszyste. W drugiej misce miksujemy białko jajka, powoli dodajemy cukier i cukier puder i całość miksujemy aż cukier całkowicie się rozpuści. Trwa to długo, można się wspomóc i ustawić miskę (metalową) nad kąpielą wodną. Cukier wtedy się szybciej rozpuszcza. Na koniec dodajemy żółtko i jeszcze chwilę miksujemy.
Teraz jest czas na dodawanie zmiksowanego jajka z cukrem do zmiksowanego masła. Robimy to powoli, po jednej łyżce - bardzo dokładnie miksując. Krem jest gęsty, jednolity. Na sam koniec dodajemy aromatu rumowego (lub innego wedle uznania). Gotowe!
*Krem przechowujemy w lodówce.
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/07/pyszny-krem-maslany.html