ßßß Cookit - przepis na Leczo w słoiczkach

Leczo w słoiczkach

nazwa

Wykonanie

Smaki lata zamknięte w słoikach. Chociaż półki sklepowe uginają się pod ciężarem przeróżnych przetworów, to jak dla mnie, nie ma nic smaczniejszego i zdrowszego niż nasze własne . W mojej rodzinie mistrzynią w "smakach ze słoików" jest babcia, jednak w tym roku i ja postanowiłam zrobić małe zapasy.
Na pierwszy ogień poszło leczo . Włożyłam jedynie same warzywa z odrobiną soli i słodkiej papryki. Dzięki temu można je wykorzystać na różne sposoby, w tym również do zup.
Składniki:
2 kg cukinii
2 kg czerwonej papryki
1,5 kg pomidorów
pół szklanki oleju
łyżka soli
łyżka słodkiej papryki (lub pół na pół z ostrą)
Sposób przyrządzenia:
Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w średnią kostkę. Wrzucamy do największego garnka. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
Paprykę dokładnie myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i również kroimy w średnią kostkę. Dodajemy do pomidorów. Dodajemy olej, łyżkę soli oraz słodką paprykę. Mieszamy i dusimy przez kolejne 15 minut.
Cukinie myjemy, wedle upodobań możemy ją obrać i kroimy w mniejszą kostkę. Wrzucamy do warzyw i chwilę podduszamy.
Przekładamy do wyparzonych słoików. Dobrze zakręcamy i pasteryzujemy (gotujemy słoiki ok. 20 minut).
U mnie wyszło 7 litrowych słoików + jeden mniejszy praktycznie z samym sokiem, który wykorzystałam do urozmaicenia pomidorówki :)
Źródło:http://pasja-patki.blogspot.com/2014/09/leczo-w-soiczkach.html