Wykonanie
Smaki lata zamknięte w słoikach. Chociaż półki sklepowe uginają się pod ciężarem przeróżnych
przetworów, to jak dla mnie, nie ma nic smaczniejszego i zdrowszego niż nasze własne . W mojej rodzinie mistrzynią w "smakach ze słoików" jest babcia, jednak w tym roku i ja postanowiłam zrobić małe zapasy.Na pierwszy ogień poszło leczo . Włożyłam jedynie same warzywa z odrobiną
soli i
słodkiej papryki. Dzięki temu można je wykorzystać na różne sposoby, w tym również do zup.
Składniki:2 kg
cukinii2 kg
czerwonej papryki1,5 kg
pomidorówpół szklanki
olejułyżka
soliłyżka
słodkiej papryki (lub pół na pół z ostrą)Sposób przyrządzenia:
Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w średnią kostkę. Wrzucamy do największego garnka. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
Paprykę dokładnie myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i również kroimy w średnią kostkę. Dodajemy do
pomidorów. Dodajemy
olej, łyżkę
soli oraz
słodką paprykę. Mieszamy i dusimy przez kolejne 15 minut.
Cukinie myjemy, wedle upodobań możemy ją obrać i kroimy w mniejszą kostkę. Wrzucamy do warzyw i chwilę podduszamy.
Przekładamy do wyparzonych słoików. Dobrze zakręcamy i pasteryzujemy (gotujemy słoiki ok. 20 minut).U mnie wyszło 7 litrowych słoików + jeden mniejszy praktycznie z samym
sokiem, który wykorzystałam do urozmaicenia pomidorówki :)