ßßß Cookit - przepis na Rurki z bitą śmietaną

Rurki z bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Rurki ze śmietaną chodziły za mną już od jakiegoś czasu. Foremki do pieczenia kupiłam rok temu, użyłam ich tylko raz i wylądowały w szufladzie. Nie lubię wyrabiać ciasta kruchego, o francuskim nie wspominając, dlatego długo nie mogłam się zmobilizować do zrobienia tego pysznego deseru. Na szczęście od niedawna mam pomoc kuchenną w postaci robota, który wykonuje za mnie nielubiane prace, więc ciasto półfrancuskie na rurki zrobiło się samo :-) Wykorzystałam przepis dołączony do foremek i jestem bardzo zadowolona z efektu - rurki wyszły maślane, delikatne i kruchuteńkie. Z podanych proporcji upiekłam 30 sporych rurek.
Składniki:
500 g mąki
250 g śmietany 18%
250 g masła
opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
500 ml śmietany kremówki do ubicia
4 łyżki cukru pudru
dodatkowo: cukier do obtoczenia rurek (użyłam: różowego dekoracyjnego, cynamonowego i zwykłego)
Przygotowanie:
Mąkę, śmietanę 18%, masło, cukier waniliowy i sól zmiksowałam, uformowałam w kulę i włożyłam na 45 minut do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkowałam i ponacinałam tworząc długie paski, szerokie na 3 cm.
Foremki posmarowałam lekko masłem i nawijałam na nie, zaczynając od węższej strony, paski ciasta. Wierzch rurki obtaczałam w cukrze.
Rurki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam do zezłocenia się (ok. 20 minut) w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Gorące jeszcze rurki zdejmowałam z foremek i odkładałam do wystygnięcia.
Kremówkę ubiłam z cukrem pudrem i tuż przed podaniem nadziewałam nią wystudzone rurki.
Źródło:http://kulinarny-pamietnik.blogspot.com/2014/04/rurki-z-bita-smietana.html