ßßß Cookit - przepis na Bananowo-migdałowe ciasto bez mąki i jajek

Bananowo-migdałowe ciasto bez mąki i jajek

nazwa

Wykonanie

Ciasto z kaszy jęczmiennej? Czemu nie? W końcu trzeba poszerzać horyzonty. Jego smak przywodzi na myśl pudding ryżowy, wzbogacony bananem, aromatycznymi goździkami i chrupiącymi płatkami migdałowymi. Wykończeniem jest głęboki, ciężki smak naturalnego kakao i lekkie, słodkie mandarynki zanurzone w gorzkiej czekoladzie.
Co będzie ci potrzebne?
Masa:
ok. 300 g kaszy pęczak, tj. 1 i 1/5 kubka
5,5 kubka wody
5 goździków
1 mandarynka
1 łyżka masła
1,5 lyżki cukru lub miodu
garść płatków migdałowych lub innych dowolnych bakali
2 dojrzałe banany
nieprzywierający garnek + pokrywka
Wykończenie:
2 łyżki ciemnego kakao
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
5 mandarynek
ok. 6 łyżek wody
migdały po posypania
sitko
2 garnki do kąpieli wodnej
Co teraz?
1. Kaszę wrzucamy do nieprzywierającego garnka i zalewamy wodą. Dorzucamy goździki, obraną mandarynkę i na wolnym ogniu gotujemy aż cała woda wyparuje - ok. 30-35 min.
2. Kiedy kasza jest miękka, miksujemy ją na prawie gładką masę, następnie wmiksowujemy banany, pokrojone na mniejsze części. Dodajemy masło, cukier/miód, migdały i wszystko dokładnie mieszamy.
3. Naszą formę - u mnie pudełko do przechowywania żywności. Dobieracie formę odpowiednią do grubości ciasta jaką chcecie otrzymać. U mnie było to 20x20cm - wykładamy papierem do pieczenia.
Uwaga: Papier powinien wystawać co najmniej z dwóch stron poza obręb formy, żeby łatwo można było wyjąć z niego ciasto.
4. Przekładamy pachnącą masę i wyrównujemy jej powierzchnię. Wkładamy do lodówki i czekamy, aż wystygnie.
5. Nastawiamy kąpiel wodną. W duży garnek wlewamy wodę, do mniejszego, który jest położony na górze wrzucamy połamaną czekoladę i dolewamy wody. Czekolada powinna mieć gęstą płynną konsystencję
5. Kiedy ciasto jest zimne, wyciągami je i przekładamy na deskę. Posypujemy kakao . Obrane ząbki mandarynek maczamy w czekoladzie i układamy na powierzchni ciasta.
Nie przygotowujcie ich wcześniej bo się zeschną.
6. Ciasto owijamy szczelnie folią lub reklamówką i przechowujemy w lodówce.
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2012/12/bananowo-migdaowe-ciasto-bez-maki-i.html