Wykonanie
Niedzielne poranki są leniwe i niespieszne. Skłaniają do przemyśleń, tych nie zawsze pożądanych. Najlepiej zabić je pracą.Przepis na Rafaello pochodzi od babci T., nieco go zmieniłam dodając dwa
żółtka do kremu.
Biszkopt jest puszysty, kremowa masa rozpływa się w ustach, do tego chrupiące
wiórki kokosowe. Idealne.Składniki:Przepis na
biszkopt znajdziecie tutaj:
biszkoptMasa:1 l
mleka 3,2%1 szkl.
mąki1
budyń śmietankowy1
aromat waniliowy1 szkl.
cukru2
żółtka250 g
masłaWiórki:200 g wiórek
kokosowych125 g
masła3 łyżki
cukrucukier waniliowyPrzyrządzamy
biszkopt z powyższego przepisu, bez dodatku
kakao i rozdzielania na dwie porcje. Przez to ciasto może wymagać dłuższego pieczenia.Do miski wlewamy 250 ml
mleka, wsypujemy
mąkę,
budyń, aromat,
cukier i
żółtka. Dokładnie wszystko mieszamy. Resztę
mleka doprowadzamy do wrzenia i dodajemy przygotowaną mieszankę. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając cały czas, aż masa zgęstnieje. Na końcu dodajemy
masło i ucieramy, aż całe zostanie wchłonięte.Gotowy
biszkopt odstawiamy na 5 min, po czym wylewamy na niego gorący krem budyniowy.Na patelni roztapiamy 125 g
masła, dodajemy
cukry i wiórka. Prażymy parę minut, aż się zarumienią. Wysypujemy na wierzch i odstawiamy do ostygnięcia.