Wykonanie
Stęskniona już za smakiem owsianki spokojnie zajadam ją w sobotni leniwy poranek. Dziś wybrałam wersję z
masłem orzechowym oraz
dżemem, czyli słynne amerykańskie połączenie na tostach i nie tylko. Jest pieczona. Bonusem są kawałki
gorzkiej czekolady . Poza tym zapiekałam ją z
bananem, babcia ma u siebie same murzynki :) Szczypty
cynamonu też nie zabrakło. Bez
jaja, więc i dla wegan się sprawdzi.
pieczona owsianka z
masłem orzechowym,
bananem,
cynamonem,
gorzką czekoladą oraz
dżemem morelowympeanut butter&jelly baked oatmeal with cinnamon, dark chocolate and
bananaSkładniki:- 6 łyżek
płatków owsianych (60g)- 1/3 szklanki
mleka- 1/2 łyżeczki
cynamonu- łyżka
masła orzechowego- 1/3 bardzo dojrzałego
banana- 1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia-
gorzka czekolada-
dżem (u mnie 100%
owoców,
morelowy)
Płatki owsiane wymieszać z
mlekiem,
bananem,
masłem orzechowym, proszkiem,
cynamonem. Następnie dodać posiekaną
gorzką czekoladą . Przełożyć do kokilki lekko wysmarowanej olejem/oliwą/masłem. Na wierzch nałożyć
dżem. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 20-25 min. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Dziś sobota! Czas na naleśniki :)Każdego ranka otrzymujesz dwadzieścia cztery złote godziny. To jedna z niewielu rzeczy na świecie, które dostaje się za darmo. Za wszystkie pieniądze świata nie można kupić ani jednej dodatkowej godziny. Co zrobisz z bezcennym skarbem? Pamiętaj, że musisz go wykorzystać, bo dostajesz go tylko raz. Jeśli zmarnujesz te dwadzieścia cztery godziny, nic i nikt nie odda ci ich z powrotem.Nicolas Sparks