ßßß Cookit - przepis na Rurki czekoladowo - kawowe (do lodów i deserów)

Rurki czekoladowo - kawowe (do lodów i deserów)

nazwa

Wykonanie

Niesamowite, że takie rurki można zrobić domowym sposobem i rzeczywiście są bardzo chrupiące. Idealnie uzupełnią porcję lodów lub ozdobią deser. Ich zrobienie wymaga jednak odrobiny cierpliwości i precyzji.
Inspiracja: "Kawa. Sekrety baristy", wyd. RM.
Składniki na ok. 20-25 rurek:
2 białka
100 g cukru
1/2 łyżeczki kawy w proszku rozpuszczonej w połowie łyżeczki wody (można pominąć w wersji bez kawy)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka przesianego kakao
1 i 1/4 łyżki mleka
60 g masła rozpuszczonego i wystudzonego
Piekarnik nagrzać do temperatury 170ºC. Przygotować dwie blachy wyłożone czymś, co nie przywiera. Ja używam folii silikonowej . Potrzebne będą również 2-3 drewniane trzonki od łyżki, tłuczka itp.
Białko ubić na pianę, a następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując, aż powstanie błyszcząca masa, a cukier całkiem się rozpuści.
Do ubitej masy kolejno dodać kawę, ekstrakt, kakao, mleko i masło. Wymieszać na pomocą łopatki.
Nabrać łyżkę masy i rozsmarować ją cienko na blaszce, kształtując koło. Najlepiej piec po 2-3 sztuki, bo po wyjęciu z piekarnika szybko twardnieją, a trzeba mieć czas, by je wszystkie owinąć wokół trzonków.
Piec przez ok. 5 minut (w zależności od wielkości placków ich czas pieczenia będzie różny). Trzeba sprawdzać co jakiś czas podważając delikatnie szpatułką.
Wyjąć z piekarnika i odczekać kilka sekund (ale nie za długo), by placuszki nieco stwardniały, a następnie każdy owinąć wokół trzonka, niezbyt ciasno. W zależności od tego, którą stroną placuszka owiniemy trzonek, rurka będzie miała inny kolor i fakturę. Owinięte na trzonkach rurki pozostawić do chwili, aż zesztywnieją. Następnie bardzo delikatnie (by ich nie połamać) zsunąć rurki z trzonków.
To samo zrobić z pozostałą masą.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/07/rurki-czekoladowo-kawowe-do-lodow-i.html