Wykonanie
Szkoda, że w Polsce
rabarbar nie jest dostępny przez cały rok. Lubię bardzo jego wyjątkowy i niepowtarzalny smak, dlatego zamknęłam go w słoiku w postaci
marmolady.Źródło: Taste of
home .Składniki na 4-6 słoiczków:1 kg
rabarbaru, pokrojonego na mniejsze kawałki2 duże
pomarańcze800 g
cukru (dodałam 200 g jasnego
cukru brązowego i 600 g normalnego)Przygotować słoiki i nakrętki. Wyparzyć wrzątkiem, a następnie wysuszyć w nagrzanym do 100ºC piekarniku.
Pomarańcze obrać i usunąć białe części, pestki oraz błonki i rozdrobnić blenderem.
Rabarbar, miąższ z
pomarańczy oraz
cukier umieścić w dużym rondlu z grubym dnem. Im więcej
brązowego cukru dodamy, tym
marmolada nabierze ciemniejszej barwy. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i podgrzewać na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny, mieszając od czasu do czasu.
Marmolada jest gotowa, gdy po spuszczeniu kropli na talerzyk, od razu tężeje.Gorącą
marmoladę nałożyć do suchych słoiczków i mocno zakręcić. Odstawić do wystygnięcia. Nakrętka powinna się zassać do środka.Życzę smacznego!