Wykonanie
Ach...
rabarbar... Czekamy na niego cały rok, a gdy już się pojawi, mija chwila i już go nie ma, dlatego korzystajmy z niego
póki czas. Ja proponuję przepyszną
konfiturę z
rabarbaru z dodatkiem
daktyli, na którą pomysł zaczerpnęlam z Kwestii Smaku . Idealnie pasuję do
chleba, naleśników, a także do wielu słodkich wypieków. Zapewniam, nie ma nic cudowniejszego niż w środku mroźnej zimy wyciągnąć słoik
konfitury rabarbarowej, pełnej słońca i wiosennych wspomnień i spałaszować ją z
drożdżową chałką. O wiele łatwiej dotrwać do marca...
(ok. 4 litrów)- 4 kg
rabarbaru- sok z 6 bardzo soczystych lub z 8 mniej soczystych
pomarańczy- 700 g
daktyli- 300 g
brązowego cukru- 100 g
cukru muscavado (lub więcej
cukru brązowego)- 1 łyżeczka
cynamonuRabarbar obieram, kroję na mniejsze kawałki, wkładam do dużego garnka z grubym dnem, który stawiam na średnim gazie. Dodaję
cukier,
sok pomarańczowy,
daktyle i
cynamon.Gdy całość zacznie się mocno gotować zmniejszam ogień do minimum i gotuję kilka godzin do uzyskania konsystencji
konfitury. Jeśli mamy więcej czasu podzielmy czas gotowania na dwa, a najlepiej trzy dni. Dzięki temu nasza
konfitura uzyska jeszcze głębszy smak.
Konfiturę przelewam do umytych i wyparzonych słoików i wekuję.Smacznego!