Wykonanie
Jeżeli ktoś jeszcze nie próbował
lodów rabarbarowych, to koniecznie musi to nadrobić. Jedne z lepszych, jakich miałam okazję kosztować. Podane z karmelizowanym
rabarbarem smakują jeszcze lepiej.Źródło: Raz a dobrze .Składniki na ok. 0,7 l
lodów:
Lody:350 g
rabarbaru, umytego i pokrojonego na mniejsze kawałkisok wyciśnięty z 1
pomarańczy170 g
cukru (100 g i 70 g)4
żółtka300 ml
śmietany kremówki 36 %200 ml
mleka2 łyżeczki
cukru z prawdziwą
waniliąRabarbar wrzucić do garnka, dodać
sok pomarańczowy, 100 g
cukru i gotować na średnim ogniu, aż
rabarbar się rozpadnie. Zblendować na gładki mus. Odstawić do wystygnięcia.
Żółtka utrzeć z 70 g
cukru na puszystą masę.
Śmietanę,
mleko oraz
cukier z
wanilią zagotować w rondlu. Zdjąć z ognia i wlać cienkim strumieniem do
żółtek, stale miksując. Następnie przelać wszystko z powrotem do garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż całość nieco zgęstnieje. Nie gotować. Wystudzić.Masę jajeczną dokładnie wymieszać z musem
rabarbarowym. Schłodzić w lodówce, a następnie przelać do maszynki do
lodów i uruchomić ją na 25-30 minut, aż
lody będą zwarte, ale nadal kremowe. Przełożyć do pojemnika, szczelnie zamknąć i zamrozić do chwili, gdy będą potrzebne.
Lody można również przygotować bez maszynki do
lodów. Masę przelać do plastikowego pojemnika z przykrywką i schować do zamrażarki. W międzyczasie kilkakrotnie zmiksować (mniej więcej co pół godziny). Dzięki temu nie utworzą się kryształki
lodu, a masa będzie puszysta i kremowa.Karmelizowany
rabarbar:200 g
rabarbaru, umytego i pokrojonego na mniejsze kawałki60 g
cukru2 łyżki
wodyCukier podgrzewać z
wodą na średnim ogniu, aż całkiem się rozpuści. Dodać kawałki
rabarbaru i gotować ok. 2 minuty, aż
rabarbar zmięknie. Trzeba uważać, bo
rabarbar szybko się rozpada.Podawać z
lodami na ciepło lub zimno.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: