Wykonanie
Aromatyczny, odrobinę pikantny
syrop korzenny będzie wspaniałym dodatkiem do zimowej
kawy,
herbaty, deserów i ciast. Można nim polać kawałek sernika, dodać odrobinę do
bitej śmietany,
jogurtu na śniadanie, użyć jak
miodu do porannej miski
płatków lub skropić nim pancakesy.Inspiracja: All recipes .Składniki na ok. 250 ml
syropu:1 szklanka
wody1 szklanka
cukru1 łyżka
miodukawałek (2,5 cm) korzenia
imbiru, obranego i pokrojonego w cienkie plasterki1 kora
cynamonu, pokruszona na mniejsze kawałki8 całych
goździków1/2 łyżeczki całego
ziela angielskiego1/2 łyżeczki całego
pieprzu1/2 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowejW małym garnku wymieszać
wodę,
cukier i
miód. Wmieszać
przyprawy. Doprowadzić do zagotowania, po czym zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 25-30 minut, aż masa zgęstnieje do konsystencji
syropu. Pozostawić do wystygnięcia ok. 20 minut, a następnie przecedzić przez sitko wyłożone gazą.Przelać do zamykanej buteleczki i przechowywać w lodówce.Życzę smacznego!