Wykonanie
Nie
piję kawy, wyjątek robię dla słodkiej, najchętniej z jakimś
syropem.
Bita śmietana też mile widziana :) Nie wiem jednak czy to wciąż jest
kawa czy już raczej deser.
Syrop piernikowy znalazłam na allrecipes.com, szybko się go robi, a jak smakuje... Idealny do
kawy,
kakao czy gorącej
czekolady. Świetnie nadaje się też jako własnoręcznie robiony prezent.Święta tuż tuż. Jeśli potrzebujecie jakieś wypieki na ostatnią chwilę to polecam:
ciasteczka korzenne i szybki piernik .SKŁADNIKI:szklanka
wodyszklanka
cukru1 łyżka
miodu1 łyżeczka
imbiru1 laska
cynamonu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
pieprzu ziarnistego1/2 łyżeczki
ziela angielskiego8
goździkówNa średnim ogniu wymieszać w garnku
wodę,
cukier i
miód. Dodać
przyprawy, doprowadzić do wrzenia. Gotować 30-40 minut na małym ogniu (powinno lekko zgęstnieć). Wystudzić i przecedzić. Przechowywać w lodówce do miesiąca.