Wykonanie
W końcu moja
dynia doczekała swojego losu. Skończyła w słoikach w postaci
dyniowego purée. Dotychczas pulpę z dyni mroziłam i przechowywałam w zamrażarce, ale tam zazwyczaj jest mało miejsca, więc tym razem słoiczki zostały poddane pasteryzacji.Składniki:
dynia, ulubionego gatunkusłoiki z nakrętkami
Dynię umyć, pokroić na mniejsze kawałki, wydrążyć łyżką środek z nasionami i ułożyć na blaszce skórką do dna. Przykryć folią aluminiową i piec do miękkości w temperaturze 180 °C przez 60-90 minut (w zależności od wielkości kawałków). Wyjąć blachę z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia, a temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 130 °C.Następnie z kawałków dyni odkroić skórkę
ostrym nożykiem i za pomocą blendera zmiksować miąższ na jednolitą i gładką masę.Czyste i suche słoiki wraz z zakrętkami ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i wypiekać w piekarniku przez 20 minut. Pozostawić do przestygnięcia, a następnie wypełnić je przygotowanym wcześniej purée
dyniowym, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni. Mocno zakręcić i pasteryzować w tej samej temperaturze przez 1 godzinę. Uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.Dla pewności na drugi dzień powtórzyć cykl pasteryzacji.
Dyniowe purée jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju wypieków, deserów, a także
kawy.Życzę smacznego!