Wykonanie
Źródło: G-Free Foodie .Składniki na 2 duże porcje lub 4 mniejsze:1 szklanka
śmietany kremówki 30 %2 łyżki
brązowego cukru + 2 łyżki do karmelizacji2 łyżki
cukru kryształu4
żółtka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1/4 łyżeczki
cynamonu1/8 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 szklanki purée
dyniowegoPiekarnik rozgrzać do temperatury 130°C. Na dnie dużej blachy rozłożyć ściereczkę, na niej ustawić remekiny. Zagotować
wodę w czajniku.Wymieszać
śmietanę,
cukier brązowy oraz kryształ i podgrzewać na małym ogniu, aż
cukier się rozpuści. W małej misce utrzeć
żółtka na gładką masę. Do
żółtek dolać połowę gorącej
śmietanki, cały czas mieszając. Następnie masę jajeczną dodać do pozostałej w garnku
śmietanki. Dodać
wanilię,
dynię,
przyprawy i delikatnie wymieszać, by nie spienić masy. Przecedzić przez sitko i rozlać do przygotowanych pojemników. Do blachy wlać gorącą
wodę, napełniając do połowy wysokości kokilek.Piec ok. 30 minut, aż deser się zetnie. Wystudzić i schłodzić w lodówce. Przed podaniem wierzch kremu posypać
brązowym cukrem, potrząsnąć delikatnie, by
cukier rozłożył się równomiernie i opalić za pomocą palnika cukierniczego. Następnie rozsypać jeszcze jedną porcję
cukru i ponownie opalić. Od razu podawać.Jeżeli nie macie palnika można spróbować skarmelizować
cukier wstawiając foremki z kremem na 2 minuty pod rozgrzany do 230-240°C grill w piekarniku. Jednak tej metody osobiście nie próbowałam, więc niestety nie
mogę zagwarantować sukcesu.Życzę smacznego!