Wykonanie
Kawa mrożona świetnie sprawdza się w upalne dni. Przepis zaczerpnięty z ksiązki pt. "Desery na każdą okazję", wyd. Olimp Media, Poznań 2010, str. 121.Składniki na 2
kawy:2 filiżanki schłodzonej mocnej
kawy z ekspresu lub rozpuszczanej3 kulki
lodów waniliowych1/2 szklanki schłodzonej
śmietanki 30 %4 kostki
lodukakao do posypania
Śmietankę ubić na sztywno.
Kawę zmiksować z kulką
lodów.Do dwóch szklanek wrzucić po dwie kostki
lodu, wlać
kawę do 2/3 wysokości, włożyć po jednej kulce
lodów i porcji
śmietanki (u mnie najpierw porcja
śmietanki,
potem kulka
lodów), posypać
kakao.
Kawę podawać natychmiast.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: