Wykonanie
Składniki2 porcje250 ml mocnej
kawy zaparzonej swoim ulubionym sposobem4 łyżeczki
brązowego cukru100 ml zimnego
mleka6 - 8 kostek
loduopcjonalnie: 1 gałka
lodów waniliowych /
śmietankowych lub 2 łyżki słodzonego
mleka skondensowanegoPrzygotowanieDwie duże, wysokie szklanki włożyć do zamrażarki aby się schłodziły. Zaparzyć
kawę, posłodzić i dokładnie wymieszać. Ostudzić (można włożyć do garnka z zimną
wodą).Włożyć
lód do pojemnika blendera, dodać
mleko, ostudzoną
kawę i opcjonalnie
lody lub
mleko skondensowane. Zmiksować przez kilka sekund.Wyjąć zimne szklanki z zamrażarki, wlać
kawę (najlepiej z wysoka aby powstała piana), opcjonalnie włożyć dodatkowe kostki
lodu i posypać
brązowym cukrem. Można też udekorować
bitą śmietaną.
Kawę najlepiej podawać od razu po przelaniu do szklanek kiedy jest najwięcej piany.