ßßß Cookit - przepis na Kawa po tajlandzku

Kawa po tajlandzku

nazwa

Składniki

Wykonanie

Jeżeli ktoś zasypia na siedząco, tak jak ja w ostatnim czasie przez tą fatalną pogodę, nie pogardzi zapewne kolejną kawą w ciągu dnia. Dla odmiany proponuję mocną czarną kawę, która fantastycznie łączy się ze słodkim skondensowanym mlekiem. Dodatkowo smaku dodaje szczypta kardamonu. Polecam wszystkim, którzy dość już mają tradycyjnej kawy z pienionym mlekiem.
Przepis pochodzi z dodatku "Gorące napoje", str. 13.
Składniki na 2 porcje:
160 ml słodkiego skondensowanego mleka, o temp. pokojowej
ok. 400 ml świeżo zaparzonej, mocnej, gorącej kawy
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu (opcjonalnie)
Mleko skondensowane rozdzielić pomiędzy dwie wysokie żaroodporne szklanki. Do świeżo zaparzonej kawy dodać kardamon i dobrze wymieszać. Następnie bardzo ostrożnie dolać kawę, tak żeby nie zmieszała się z mlekiem (najlepiej po ściance naczynia). Podawać natychmiast. Przed wypiciem zamieszać.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/02/kawa-po-tajlandzku.html