Wykonanie
Pyszny i prosty w przygotowaniu placek ze
śliwkami. Receptura pochodzi z dość już starego i "zużytego" rodzinnego zeszytu z przepisami, z czasów, kiedy komputery nie były jeszcze tak powszechne. Odrobinę podrasowałam oryginalny przepis.Składniki na ciasto (na blachę o wymiarach 26x38 cm lub 30x30 cm):4
żółtka2 szklanki
mąki1 kostka
margaryny1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 kg
śliwek węgierek
Beza:4
białka1 opakowanie proszku budyniowego
waniliowego (bez
cukru)3/4 szklanki
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego lub 1 łyżka ekstraktu
waniliowegoPiekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C. Blachę wyłożyć pergaminem. Z podanych składników zagnieść ciasto i równomiernie wylepić nim dno formy. Umyte i wysuszone
śliwki poprzekrawać na pół, usunąć pestki i układać "brzuszkiem" do ciasta.Z
białek ubić pianę, dodając
cukier i
cukier wanilinowy (lub ekstrakt
waniliowy). Na koniec dodać
budyń i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę, za pomocą
łopatki, wyłożyć równomiernie na
śliwki. Można również użyć szprycy i stworzyć fantazyjne kształty. Piec 30-40 minut. Studzić na kratce.Można podać z gałką
lodów i posypać uprażonymi wcześniej
płatkami migdałów.
Uwaga: aby naszprycować na ciasto
bezę w taki sposób, w jaki ja to zrobiłam, trzeba przygotować pianę z podwójnej ilości
białek, odpowiednio zwię kszaj ą c ilość pozostałych składników. Natomiast, według oryginalnego przepisu, należ y przygotować pianę z 4
białek i rozsmarować na wierzchu za pomocą
łopatki.Życzę smacznego!