Dobry śledzik nie jest zły - tym razem rozdanie z duszonym jabłkiemSkładniki:4 płaty śledziowe solone1 średnia cebula1 duże jabłko / lub 2 mniejsze1 łyżeczka przecieru pomidorowego2 łyżki olejuszczypta soli i pieprzuŚledzie wypłucz, zalej zimną wodą i wstaw do lodówki na 3-4 godziny do wymoczenia. Potem podziel je na mniejsze części.Cebulę obierz, przekrój na połowę i pokrój w cienkie plastry. Jabłko umyj, pozostaw skórkę, przekrój na połowę i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej, wyłóż cebulę, jabłka, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem do zeszklenia się cebuli. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj i duś razem jeszcze kilka minut mieszając. Dopraw pieprzem oraz małą szczyptą soli.Śledzie połącz z przestudzonym sosem i wstaw do lodówki, by całość się "przegryzła".