ßßß Cookit - przepis na Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj taki domowy klasyk, swego czasu odrobinę przeze mnie zapomniany. W naszej studenckiej kuchni czasami zanikały tradycyjne, domowe przepisy na rzecz różnych wynalazków. Jednak, gdy któraś z nas przypomniała sobie o swojskiej kiszonej stała się ona prawdziwym hitem. Gotowałyśmy kapuśniak, robiłyśmy surówki a jak trafiła się wyjątkowo dobra kapusta to nie zdążyła doczekać żadnej obróbki. Kapusta kiszona oprócz niewątpliwych walorów smakowych ma jeszcze jedną zaletę: jest bogatym źródłem witaminy C. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy mamy mniejszy dostęp do świeżych owoców, a wyjątkowo musimy dbać o swoją odporność jedzmy kapustę!
Skład:
1/2 kg kiszonej kapusty
mała cebula
spora marchewka
małe jabłko (ewentualnie pół)
2 łyżeczki cukru
pieprz
2 łyżki oliwy (opcjonalnie)
Wykonanie:
Kapustę kroimy na drobniejsze kawałki, obrane jabłko i marchewkę ścieramy na tarce, cebulkę drobno kroimy. Całość doprawiamy cukrem i sporą ilością pieprzu, mieszamy. Na koniec dolewany oliwę, aczkolwiek ja nie zawsze to robię, a i tak jest pysznie!
Zając
Źródło:http://siekierapojajach.blogspot.com/2012/11/surowka-z-kiszonej-kapusty.html