Wykonanie
Dzisiaj taki domowy klasyk, swego czasu odrobinę przeze mnie zapomniany. W naszej studenckiej kuchni czasami zanikały tradycyjne, domowe przepisy na rzecz różnych wynalazków. Jednak, gdy któraś z nas przypomniała sobie o swojskiej kiszonej stała się ona prawdziwym
hitem. Gotowałyśmy kapuśniak, robiłyśmy surówki a jak trafiła się wyjątkowo dobra
kapusta to nie zdążyła doczekać żadnej obróbki.
Kapusta kiszona oprócz niewątpliwych walorów
smakowych ma jeszcze jedną zaletę: jest bogatym źródłem witaminy C. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy mamy mniejszy dostęp do świeżych
owoców, a wyjątkowo musimy dbać o swoją odporność jedzmy
kapustę!
Skład:1/2 kg
kiszonej kapustymała
cebulaspora
marchewkamałe
jabłko (ewentualnie pół)2 łyżeczki
cukrupieprz2 łyżki
oliwy (opcjonalnie)Wykonanie:
Kapustę kroimy na drobniejsze kawałki, obrane
jabłko i
marchewkę ścieramy na tarce,
cebulkę drobno kroimy. Całość doprawiamy
cukrem i sporą ilością
pieprzu, mieszamy. Na koniec dolewany
oliwę, aczkolwiek ja nie zawsze to robię, a i tak jest pysznie!Zając