ßßß Cookit - przepis na Brownie w zdrowej wersji bez mąki z malinami

Brownie w zdrowej wersji bez mąki z malinami

nazwa

Wykonanie

mocno czekol adowe ci acho w b ardziej w artościowej wersji
Brownie, czyli b ardzo cz ekol adowe ci asto przypomin aj ą ce z wygl ą du w sumie.. z ak alec. Z ak alcem jedn ak absolutnie nie jest. Im dłużej trzym ane tym mniej ciężkie i z ak alcow ate. Możn a piec nieco dłużej, ale wtedy będzie to inny sm ak i konsystencj a, b ardziej muffinkowe. Dl a mnie jego b ardziej ciężk a wersj a jest ide aln a :)
Wersj a zdrowsz a, z dod atkiematków owsi anych i miesz anki orzechów. Przeł am ane kw aśnym sm akiem m alin. Bez bi ałego cukru i bez m ą ki.
W dod atku ł atwy i szybki do zrobieni a.
Skł adniki:
200-220g gorzkiej czekol ady min 70% k ak ao (2 t abliczki)
100g m asł a (pół kostki) 50g zmielo nych pł atków owsi anych
70g zmielonych n a grub ą m ą ke orzechów (u mnie: l askowe, pek an a i migd ałów)
140g br ą zowego cukru nier afinow anego
4 łyżki skrobi ziemni acz anej
3-4 j ajk a (u mnie 4 m ał e od zielononóżek)
mrożone m aliny, ok 50-70g
Wykon anie:
Czekol adę i m asło rozt api amy w k ą pieli wodnej, czyli wrzuc amy do miski, któr ą umieszcz amy n a g arnku z wod ą, gotuj ą c ą się n a m ałym ogniu. J ajk a ubij amy w osobnej miseczce. Cukier wsypujemy do roztopionej m asy czekol adowej. Do sporej miski wsypujemy zmielone pł atki i orzechy or az skrobię. Wlew amy m asę czekol adow ą or az j ajk a. Miesz amy c ałość, dod ajemy n a końcu m aliny i miesz amy z m as ą . Możn a je również powcisk ać do ci ast a wyl anego już n a bl aszkę. Ci asto wlew amy do niedużej bl aszki ok. 28cm. Pieczemy ok. 25 min w piek arniku rozgrz anym do 180 stopni.
Sm acznego :)
Źródło:http://cieszysiemicha.blogspot.com/2014/04/brownie-w-zdrowej-wersji-bez-maki-z.html