Wykonanie
Może nie na czasie, ale na pewno jeszcze nie raz się przyda.Tort zrobiłam, na komunię mojego syna i zachwycił wszystkich gości. Puszysty
biszkopt i niesamowicie smaczna masa na bazie
serka mascarpone z
borówką amerykańską to jest to! Nie za słodki, lekki, po prostu pyszny.

Składniki:7 jaj3/4 szklanki
cukru3 łyżki
mąkiMasa:1 kg
serka mascarpone500 ml
śmietany krenowej 36%500 g
borówki amerykańskiej2 łyżki
cukru pudrusok z 1/2
cytrynyPoncz:1 szklanka mocnej
herbaty2 łyżki
cukrualkohol do smakuDo dekoracji:500 ml
śmietany kremowej 36%2 opakowania zagęstnika do
śmietany3 łyżki
cukru pudrusok z 1/2
cytrynybarwniki spożywczekoraliki
cukrowepolewa czekoladowaWykonanie:
Białka ubijam na sztywna pianę dodając po jednym
żółtku i po trochu
cukru.
Mąkę przesiewam do masy jajecznej i mieszam delikatnie. ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 min. Upieczony wyjmuję, studzę i kroje na dwa blaty.
Herbatę mieszam z
cukrem i
alkoholem i nasączam spód ciasta.Kremówkę ubijam na sztywno, dodaję
cukier puder,
sok z cytryny oraz
serem mascarpone. Połowę
borówki miksuję blenderem i dodaję do masy, resztę zaś dodaję w całości. Masę wykładam na nasączonym spodzie
biszkoptowym i formuję
łopatka na kształt księgi. Przykrywam drugim blatem,
łopatka formuję wgłębienie na środku księgi, nasączam ponczem i odstawiam by masa stężała.
Śmietanę do dekoracji ubijam na sztywno dodając zagęstnik z
cukrem pudrem, następnie dodaję sok wyciśnięty z połowy
cytryny i wykładam 2/3 masy na wierzch
tortu. Rozsmarowuję na górze oraz bokach. Resztę masy dziele na części, zabarwiam, przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam dekoracje. Polewą robię napisy. Całość odstawiam do lodówki.