ßßß Cookit - przepis na Tort komunijny

Tort komunijny

nazwa

Wykonanie

Może nie na czasie, ale na pewno jeszcze nie raz się przyda.
Tort zrobiłam, na komunię mojego syna i zachwycił wszystkich gości. Puszysty biszkopt i niesamowicie smaczna masa na bazie serka mascarpone z borówką amerykańską to jest to! Nie za słodki, lekki, po prostu pyszny.
Składniki:
7 jaj
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki
Masa:
1 kg serka mascarpone
500 ml śmietany krenowej 36%
500 g borówki amerykańskiej
2 łyżki cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
Poncz:
1 szklanka mocnej herbaty
2 łyżki cukru
alkohol do smaku
Do dekoracji:
500 ml śmietany kremowej 36%
2 opakowania zagęstnika do śmietany
3 łyżki cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
barwniki spożywcze
koraliki cukrowe
polewa czekoladowa
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywna pianę dodając po jednym żółtku i po trochu cukru. Mąkę przesiewam do masy jajecznej i mieszam delikatnie. ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 min. Upieczony wyjmuję, studzę i kroje na dwa blaty.
Herbatę mieszam z cukrem i alkoholem i nasączam spód ciasta.
Kremówkę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder, sok z cytryny oraz serem mascarpone. Połowę borówki miksuję blenderem i dodaję do masy, resztę zaś dodaję w całości. Masę wykładam na nasączonym spodzie biszkoptowym i formuję łopatka na kształt księgi. Przykrywam drugim blatem, łopatka formuję wgłębienie na środku księgi, nasączam ponczem i odstawiam by masa stężała.
Śmietanę do dekoracji ubijam na sztywno dodając zagęstnik z cukrem pudrem, następnie dodaję sok wyciśnięty z połowy cytryny i wykładam 2/3 masy na wierzch tortu. Rozsmarowuję na górze oraz bokach. Resztę masy dziele na części, zabarwiam, przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam dekoracje. Polewą robię napisy. Całość odstawiam do lodówki.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2015/06/tort-komujmny.html