Wykonanie
To propozycja nie tylko na święta, ale także na dzień powszedni.
Mak, kruche ciasto i
bakalie. Po prostu pyszne!!!
Składniki:4 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 opakowanie
cukru wanilinowego3
żółtka1 szklanka
cukru pudru3 łyżki
śmietany3/4 kostki
masłaMasa makowa:2 szklanki
maku5 jaj1 szklanka
cukru pudru1 łyżka
kakao1 szklanka
bakaliiolejek migdałowyWykonanie:
Mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier wanilinowy mieszam razem. Schłodzone
masło ścieram na tarce bezpośrednio do ciasta.
Żółtka ucieram z
cukrem pudrem i
śmietaną i dodaję ciasta
maślanego. Schładzam.
Mak sparzam,
mielę dwukrotnie, dodaję ubite
białka,
cukier puder,
kakao,
bakalie i olejek. Dokładnie mieszam.Ciasto dzielę na dwie części, jedna rozwałkowuję na spód blaszki, na to wykładam masę
makową, przykrywam pozostałym
ciastem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 -30 min, az ciasto się zrumieni. Wyjmuje i studzę.