ßßß Cookit - przepis na Pychotkaaa

Pychotkaaa

nazwa

Wykonanie

Składniki:
ciasto
1/2 kg mąki
6 żółtek
25 dag cukru pudru
1 kostka margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
mak
2 szklanki suchego maku
5 jaj
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka kakao
20 dag bakalii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
zapach migdałowy
Wykonanie:
Ze składników na ciasto zagnieść kruche, jeżeli będzie za suche dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Rozdzielić na 2 części i wstawić do lodówki.
Mak sparzyć wrzątkiem i zemleć. Białka ubić z cukrem dodać żółtka i resztę składników.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki, wyłożyć na nie masę makową i przykryć drugim płatem ciasta. Ciasto zapiec w 170 stopniach przez około 40 minut.
Źródło:http://lubieessc.blogspot.com/2014/12/makowiec-sutanski-wg-siostry-anastazji.html