ßßß
Składniki:35 dag mąki (11 łyżek)1 kostka masła3 żółtka2 łyżki śmietanyszczypta proszku do pieczenia ( na czubku noża)Wykonanie:Mąkę wsypuję do misy malaksera, dodaję pokrojone masło, żółtka, sól i proszek do pieczenia. Siekam na najmniejszych obrotach do czasu, aż zacznie formować się kula ciasta. W międzyczasie dolewam śmietankę (ja użyłam kremówki, ale może być 18% lub 12%). Ciasto przekładam do woreczka foliowego i szybko, rękami, formuje kulę. Wstawiam do zamrażalnika na 1 godzinę. Wyjmuję na podsypany mąką blat, rozwałkowuję na grubość około 0,5 cm i foremką wycinam ciastka.
Układam na suchej blasze,
smaruje wierzch rozmąconym białkiem i posypuje cukrem kryształem. Piekę przez 10 minut w temperaturze 200'C. Wyjmuję i studzę.
Rada:Tego ciasta nie wolno zagniatać rękami . W razie gdy nie mamy malaksera ciasto siekamy nożem aż powstanie kula.