Wykonanie
Naszło mnie na robienie drobnych
ciasteczek, które świetnie nadają się do
kawy, lub dla naszych małych milusińskich.Tym razem mój wybór padł na półfrancuskie
ciasteczka.
Składniki:35 dag
mąki (11 łyżek)1 kostka
masła3
żółtka2 łyżki
śmietanyszczypta
proszku do pieczenia ( na czubku noża)Wykonanie:
Mąkę wsypuję do misy malaksera, dodaję pokrojone
masło,
żółtka,
sól i
proszek do pieczenia. Siekam na najmniejszych obrotach do czasu, aż zacznie formować się kula ciasta. W międzyczasie dolewam
śmietankę (ja użyłam kremówki, ale może być 18% lub 12%). Ciasto przekładam do woreczka foliowego i szybko, rękami, formuje kulę. Wstawiam do zamrażalnika na 1 godzinę. Wyjmuję na podsypany
mąką blat, rozwałkowuję na grubość około 0,5 cm i foremką wycinam
ciastka.
Układam na suchej blasze,
smaruje wierzch rozmąconym
białkiem i posypuje
cukrem kryształem. Piekę przez 10 minut w temperaturze 200'C. Wyjmuję i studzę.
Rada:Tego ciasta nie wolno zagniatać rękami . W razie gdy nie mamy malaksera ciasto siekamy nożem aż powstanie kula.